Ruisleipää vai vaalea leipää?

2011
02.07

Usein sanotaan, että ruisleipä on sitä terveellistä leipää. Näin ei kuitenkaan ole. Jos seuraa vähähiilihydraattista dieettiä, monia ruokia tarkastelee siitä näkökulmasta, mikä niiden glykeeminen indeksi on.

Glykeemisen indeksin kannata oleellista ei ole kuitenkaan se, onko leipä rukiista vai vehnästä. Molempien glykeeminen indeksi on lähellä toisiaan. Ratkaisevaa laihduttamisen kannalta onkin se, miten hienoksi niissä käytetty vilja on jauhettu ja miten paljon niissä on kuoriosaa mukana. Virallinen suositus on, että leipää pitäisi syödä päivässä 6-9 palaan. Tämä määrä aiheuttaa kuitenkin varsin korkean sokerirasitteen elimistölle. Kansanläheinen lähestymistapa ”ei leipä lihota, vaan se mitä sen päällä on” pitäisikin itse asiassa muuttaa päinvastaiseksi – liian suuri määrä leipää johtaa syömiskierteeseen.

Hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa leipää ei kielletä syömästä. Itse asiassa karkeasta, rouheisesta täysjyväviljasta tehty leipä on laihduttajalle mitä mainioin kuljetusalusta. Mikäli viljan syöminen ei aiheuta sinulle yliherkkyysoireita, voit mainiosti nauttia pari palaa kunnollista täysjyväleipää päivittäin.

Kommentoi