Rasvaprosentti ja rasvaprosentin mittaus

2010
09.10

Kehon rasvaprosentti kertoo kuinka monta prosenttia kehon kokonaispainosta on rasvaa. Laihduttajalle on motivoivaa tarkkailla rasvaprosenttia, varsinkin jos se laskee laihdutuksen aikana. Rasvaprosentti voidaan mitata esimerkiksi näillä tekniikoilla: ihopoimumittaus tai bioimpedanssimenetelmä.Jos rasvaprosentti mitataan ihopoimumittausta hyväksikäyttäen, niin apuvälineenä ovat rasvan mittauspihdit, toisin sanottuna rasvapihdit. Jotta mittaus olisi pätevä, tulee mitat ottaa joka kerta samoista pisteistä kehoa. Rasvaprosentti määritetään neljän eri mittauskohdan avulla: olkavarren etu- ja takapinnalta, lapaluun kärjen alapuolelta ja suoliluun harjanteen yläpuolelta. Näistä kohdista ihoa puristetaan pihdeillä, ja mittausten perusteella ja tieteellisen kaavan avulla lasketaan kehon rasvaprosentti. Mittaus tulee tehdä aina samoissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi aamuistunnon jälkeen.

Bioimpedanssimenetelmässä kehon rasvaprosentti mitataan kehon tuottaman sähkövastuksen avulla. Esimerkiksi kehonkoostumusmittari käyttää tätä menetelmää hyväkseen. Kehonkoostumusmittariin syötetään mitattavan henkilön sukupuoli, pituus ja ikä. Tämän jälkeen laite lähettää kehon läpi sähköimpulssin ja määrittää rasvaprosentin. Mitä nopeammin impulssi kulkee kehon läpi, sitä pienempi rasvaprosentti.

Kehonkoostumusmittari

Kehonkoostumusmittari mittaa rasvaprosentin lisäksi muitakin mielenkiintoisia tuloksia. Kehonkoostumusmittari mittaa muun muassa painoindeksin, sisäelinrasvan määrän, lepoaineenvaihdunnan kilokaloreina sekä luustolihasprosentin. Luustolihakset käsittävät suurimman osan kehon lihaksista, ne aikaansaavat muun muassa kehon liikkeet. On tärkeää tietää myös sisäelinrasvan määrä, sillä sisäelinrasva on ihmiselle vaarallista, sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa.

One Response to “Rasvaprosentti ja rasvaprosentin mittaus”

  1. Realisti kirjoitti:

    Kehonkoostumusmittareilla ei tee hevon paskaa! Tulokse heittelevät niin paljon sen hetkisen nesteytystilanteen, onko juuri treenannut, syönyt (pizzaa) , nukkunut.

    Peili ja lihasten erottuvuus ja vyötärön mittaus kertoo enemmän.

Kommentoi