Onko jojo-laihdutus puppua?

2012
08.16

Laihdutusta, joka epäonnistuessaan aiheuttaa painon pomppimisen ylös-alas tai edes-takaisin, kutsutaan niin sanotuksi jojo-laihduttamiseksi. Moni on nähnyt kuvia jatkuvilla dieeteillä olevista julkkiksista, jotka näyttävät yhtenä kuukautena riutuneelta ja toisena taas turvonneilta. Tämä johtuu siitä, että dieetille hakeudutaan esimerkiksi tietyn tilaisuuden vuoksi. Yhtenä kuukautena syödään epäterveellisen vähän, ja toisena taas liikaa.

Jojo-laihduttamiseen suhtaudutaan usein skeptisesti, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se ei olekaan niin haitallista, kuin voisi luulla. Jojo-laihdutus ei hidastakaan aineenvaihduntaa, kuten ennen uskottiin. Aiemmat epäonnistuneet laihdutusyritykset eivät tutkijoiden mukaan vaikuta positiivisesti tai negatiivisesti uusiin yrityksiin. Painon kanssa jojoilu ei siis hidasta aineenvaihduntaa.

Toki jokainen haluaa saada menestyksekkään painonpudotuksen tulokset pysymään, ja tämä on aina kannattavaa. Laihdutuksen tavoitteena on pysyvä ihannepaino, eikä edes takaisin sahaava olotila. Epäonnistuneen laihdutuskierroksen jälkeen ei tarvitse kuitenkaan heittää hanskoja tiskiin, vaan aina voi yrittää uudelleen. Toisaalta, jos paino heittelee hyvin pahasti, voi pahimmassa tapauksessa edessä olla sydänkohtauksen kaltaisia terveyshaittoja. Jos painoa on vaikea pitää tasapainossa, kannattaa hakeutua esimerkiksi lääkärin kanssa neuvottelemaan sopivista laihdutusmetodeista. Terveys on tärkeämpää kuin hoikkuus.

Kommentoi