Nuku hyvin ja laihdu!

2012
09.14

Usein laihdutuksesta puhuttaessa unohdetaan levon ja rentoutumisen merkitys.

Ruokahalua säätelevät muun muassa vatsalaukun tuottama greliini-hormoni ja rasvasolujen tuottama leptiini-hormoni.

Liian vähäisen unen seurauksena vatsalaukun greliinin eritys voi lisääntyä ja leptiinin vähentyä, mikä lisää ruokahalua ja näläntunnetta. Erityisesti hiilihydraattipitoisten ruokien ja makean himo lisääntyy.

Elimistö tulkitsee väsymyksen ja valvomisen stressitilaksi, joka vaatii ylimääräistä energiaa. Väsyneenä pullat, pastat, karkit ja leipä maistuvat erityisen hyvin, sillä niistä saa nopeasti lisäenergiaa.

Huono nukkuminen vaikuttaa insuliinin tehoon ja sokerin sietoon, mikä nostaa verensokeria ja aiheuttaa insuliiniresistenssiä.

Lihavuus ja liian lyhyet yöunet lisäävät myös kakkostyypin diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän (ylipainon, vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine, kohonnut sokeri, huono kolesteroli) riskiä.

Väsymys lisää stressiä elimistössä, ja stressi lihottaa. Toisaalta esimerkiksi työelämässä koettu stressi voi valvottaa ja heikentää unen laatua, jolloin kiloja kerryttävä kierre on valmis.

Pyri siis vähentämään stressiä edes jollain elämän osa-alueella. Älä myöskään ota ylimääräistä stressiä laihduttamisesta, vaan ole itsellesi armollinen.

Väärä ruokailutottumukset lisää univajetta

Niukat yöunet vaikuttavat painonhallintaan myös muutoin kuin hormonien kautta. Väsyneenä ei jaksa laittaa kunnon ruokaa, vaan tulee syöneeksi epäterveellisesti ja napostelleeksi kaikenlaisia välipaloja.

Energiaa ei tahdo löytyä myöskään liikuntaan ja ulkoiluun, vaan illat tulee helposti maattua sohvalla pahimmassa tapauksessa  suklaalevyn tai sipsipussin kera. Väsyneenä ihminen yrittää usein piristää itseään syömällä.

Epäterveellinen ruoka voi lisätä myös univaikeuksia etenkin, jos illalla on syöty kovin tukevasti.

Huonot ruokailutottumukset johtavat liian vähäiseen uneen, mikä taas johtaa univajeen ja epäterveellisen syömisen kierteeseen.

Vältä siis raskaita iltapaloja ja pyri menemään sänkyyn ajoissa, jolloin saat riittävästi unta ja painonhallinta helpottuu.

Kommentoi