Keveyttä raakaruuasta

2012
06.13

Raakaruoka eli ”raw food” on ollut trendikäs villitys jo muutaman vuoden ajan. Blogit ja lehtijutut pursuavat kertomuksia siitä, kuinka raakaravinto voi lisätä elinvoimaa, puhdistaa  kehoa sekä jopa vähentää erilaisia sairauksia. Raakaruoka koostuu enimmäkseen ravintopitoisista hedelmistä, vihanneksista, juureksista, marjoista, öljyistä, siemenistä ja pähkinöistä.  Siksi se onkin usein hyvin kevyttä ja auttaa laihduttamisprosessissa. Seuraavassa vastaan raakaruokaa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin:

Mitä on raakaruoka?

Kypsentämisprosessissa tuhoutuu aina väistämättä osa ruokien vitamiineista, entsyymeistä ja hivenaineista. Raakaruuan ystävät nauttivat mieluiten prosessoimatonta ravintoa. Tällaisella  tarkoitetaan kypsentämätöntä tai korkeintaan 45 asteessa lämmitettyä ruokaa.

Miten raakaruokaa laitetaan?

Raakakokin keittiön parhaita apuvälineitä ovat esimerkiksi tehosekoitin, monitoimikone ja raastin. Tyypillisiä ruokia raakaruokailijan listalla ovat esimerkiksi erilaiset smoothiet, keitot ja salaatit. Monia aineksia joudutaan liottamaan tai idättämään, joten raakaruokailijat joutuvat usein suunnittelemaan syömistään melko tarkasti.

Ravinto taipuu moneksi: myös leivonnaisia tai jopa pitsaa voidaan valmistaa sovellettujen reseptien keinoin. Tällöin esimerkiksi kananmunien tai maidon sijasta voidaan käyttää pähkinöitä, manteleita tai avokadon kaltaisia rasvaisia hedelmiä.

Tuleeko siitä vatsa kipeäksi?

Monelle lämpimiin ruokiin tottuneelle siirtyminen kypsentämättömiin aterioihin voi aiheuttaa vatsanväänteitä muutaman päivän ajan. Tämä menee kuitenkin yleensä ohi.

Monipuolisuus voi olla kuitenkin parempi vaihtoehto kuin loputon raakaruuan puputtaminen. Koko ruokavalion ei tarvitse muodostua kypsentämättömistä aineksista. Etenkin aloittelijoiden tai laihduttajien kannattaa mieluummin korvata osa arkiaterioista raaoilla ruuilla. Monet myös suosivat raakaruokaa kesän vihannessesonkien aikana ja siirtyvät talvipakkasilla syömään lämpimämpiä ja täyteläisempiä ruokia. Syömisen suhteen on hyvä kuunnella omaa kehoa.

Kommentoi