Karppaus – syö rasvaista ruokaa ja laihdu

2011
10.05

karppausVähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on nyt in. ”Karppaus” tulee englanninkielen ilmaisusta ”low-carb”, eli oikeastaan karppaus on hieman harhaanjohtava termi ilmiölle, kyseessähän on nimenomaan hiilihydraattien välttäminen, ei niiden innokas popsiminen.

Siinähän se karppauksen perusidea tulikin jo esille. Karppauksessa siis syödään tärkkelystä ja sokeria sisältäviä ruokia vähemmän (leipä, pasta, riisi, peruna, viljatuotteet) samalla lisäten vähän jalostettujen, rasvaisten ja runsasproteiinisten ruokien kulutusta (liha, kala, kananmuna, maitotuotteet, eläinrasvat, pähkinät).

Ristiriitaisia tutkimustuloksia karppauksesta – elintarvikeala ohjaa tutkimuksia?

Vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksista ja terveellisyydestä on varsin ristiriitaista tietoa. Tutkimuksia värittää erinäiset rahoitusskandaalien poikaset. Elintarviketeollisuuden eri tekijöillä on luonnollisesti omat intressinsä tutkimustuloksissa.

On kysymys rahasta. Valkoista leipää tai perunaa ei varmaan kukaan luule miksikään elämän eliksiiriksi, mutta ajatelkaapa jos valkoisen leivän todettaisiin yksiselitteisesti esimerkiksi lisäävän sydän- ja verisuonisairauksia enemmän kuin tyydyttyneen rasvan? Siinä olisi leiväntuottajilla ja perunanviljelijöillä hätä housuissa, kun yhtäkkiä tuotteet jäävät kauppojen hyllyille pilaantumaan.

Tuotteiden negatiiviset vaikutukset yleensäkin pyritään piilottamaan niiden positiivisten, mahdollisesti marginaalisten ominaisuuksien taakse. Ja tämä siis sen vuoksi, että suurin osa ravinto-alan tutkimusten tuottajista ei ole riippumattomia. Kuluttajaa siis epäsuorasti sahataan silmään, mikä on valitettavaa. Tässä on kuitenkin kyse ihmisen hyvinvoinnista ja yleisten (mahdollisesti väärien?) luulojen murtamisesta.

Elämme aikaa, jolloin joka toinen ihminen on vähintäänkin rautaisen kokemuksen omaava itseoppinut nettiravintoterapeutti. Kuluttajat ovat vaativampia kuin aikoihin, ja tämä näkyy myös tarjonnassa. Esimerkiksi vuonna 2010 Elintarvikeliiton tilastojen mukaan Suomessa leivän kilokulutus laski muutamalla prosentilla. Leipomot ovat tilanteeseen reagoineet: esimerkiksi Porin Leipä on huomannut karppauksen suosion, ja tuonut markkinoille vähähiilihydraattisen karppaajille sopivamman leivän, Karppisen.

Karppauksen avulla kilot kuriin

Karppauksen vaikutus painonhallintaan on kuitenkin yleisesti tunnustettu fakta. Sen on todettu keskimäärin pudottavan painoa paljon tehokkaammin kuin esimerkiksi vähärasvaisen dieetin. Siis väännetäänpä rautalangasta: laihdut nopeammin ja tehokkaammin syömällä rasvaista ruokaa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta niin sen vaan on todettu toimivan. (Toki dieetti pitää sisällä sen olennaisen hiilihydraattien vähentämisen ruokavaliossa, mutta periaatteessa kuitenkin näin.)

Karppaajan  päivän menu voisi näyttää vaikkapa tältä (mukaillen Jarmo Härkön ruokapäiväkirjasta):

 1. Aamupalaksi viiliä, johon sekoitettu marjoja ja hasselpähkinöitä. Juotavaksi kahvia ja vettä.
 2. Lounaaksi paistettua kalaa, haudutettuja vihanneksia ja vihersalaattia. Juotavaksi greippimehua.
 3. Illalliseksi jauhelihavihanneskeittoa, sulatejuustoa ja juotavaksi maitoa.
 4. Iltapalaksi keitettyjä kananmunia, teetä ja mandariini.

Ei tuo kovinkaan radikaalilta menulta näytä, vai kuinka?

Kukin karppaa tyylillään

Karppauksessa on luonnollisesti monia eri kuppikuntia. Tunnetuin suuntaus karppauksessa lienee Atkinsin dieetti, joka tuli kuuluisaksi 1970-luvulla. Atkinsin dieetti sai tuolloin paljon kritiikkiä ja se leimattiin jopa vaaralliseksi tuolloisten ravintokäsitysten vuoksi. 90-luvulla dieetti kuitenkin nousi taas esille ja pitää edelleen pintansa.

Atkinsin lisäksi tunnettuja vähähiilihydraattisia (VHH) dieettejä:

Yhteistä dieeteillä on vähäinen hiilihydraattien määrä. Esimerkiksi Zone-dieetissä rasvansaantisuositus on suomalaisen ravintosuosituksen mukainen. Suomessa tunnetuin VHH:n puolestapuhuja lienee ortopedi Antti Heikkilä, jonka ajatukset ovat herättäneet varsin kirjavaa keskustelua.

Karppauksen tärkeimmät edut ja haitat

Edut:

 • kolesteroliarvot paranevat
 • suurin osa painonpudotuksesta tapahtuu rasvakudoksesta
 • verensokerin vaihtelu vähenee
 • diabeteksen, sydäntautien ja muiden kroonisten vaivojen riski pienenee
 • dieetin alussa nopea painon pudotus, jopa 4 kiloa kahdessa viikossa lisää motivaatiota

Haitat:

 • dieetin ensimmäinen/toinen viikko saattavat aiheuttaa päänsärkyä tai pahoinvointia
 • vähähiilihydraattinen ruokavalio voi rajoittaa tarpeellisten hivenaineiden, vitamiinien ja mineraalien saantia
 • voi tuntua vaikealta luopua kokonaan leivästä, perunasta ja riisistä; uhrauksia joutuu kuitenkin tekemään dieetissä kuin dieetissä
 • ei välttämättä sovi kaikille, esim. raskaana oleville naisille tai henkilöille, joiden painoindeksi on alle 20

Karppaus.info-sivusto sisältää paljon hyödyllistä tietoa aloitteleville ja kokeneemmillekin karppaajille. Karpit voivat jakaa kokemuksiaan keskustelupalstalla ja saada hyviä ruokavinkkejä karppausreseptien muodossa.

Kommentoi