Kalan syöminen kannattaa

2012
09.18

Laihduttajat voivat syödä huoletta kalaa.  Se on nimittäin samaan aikaan kevyttä ja siinä on monenlaisia terveysvaikutuksia. Kalassa on elimistölle tärkeitä, niin sanottuja hyviä rasvoja. Kala pitää sisällään myös D-vitamiinia, seleeniä, fluoria, jodia, rautaa ja sinkkiä. Kalan säännöllinen käyttö vähentääkin sydän- ja verisuonitautien riskiä. Laihduttajien ei tarvitse olla huolissaan kalan oletetusta rasvaisuudesta. Siinä on nimittäin myös paljon elintärkeää ja painonhallinnassa auttavaa proteiinia. Ei kannata toki syödä joka kerta esimerkiksi pelkkää rasvaista lohta, kun tarjolla on keveämpiäkin vaihtoehtoja.

Kala pitää sisällään paljon pehmeitä rasvoja (monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja), jotka vaikuttavat positiivisesti sydämen ja verisuonten toimintaan ja verenpaineeseen.Suositusten mukaan kalaa kannattaisi syödä jopa kaksi kertaa viikossa.

Proteeinipitoinen kala on oiva valinta pääruoaksi. Kun pääaterioilla pääsääntöisesti syödään ravintoainerikasta, laadukasta proteiinilähdettä, syöjä välttyy esimerkiksi liialliselta hiilihydraattien mättämiseltä. Toki kalan valmistustavalla on eroja. Raaka, höyrytetty, grillattu tai uunissa kuumennettu kala on aina terveellisempi valinta kuin paistettu tai leivitetty. Fish and chips ei ole laihdutusruokaa. Säilykkeissä voi puolestaan olla mukana haitallisia raskasmetalleja.

Kalassa olevien vierasaineiden mukanaan tuomia riskejä voi välttää valitsemalla pääsääntöisesti kasvatettua kalaa ja tuontikalaa. Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta onkin tuontikalaa.
Kotimaistakaan kalaa ei tarvitse välttää, sillä mitä tahansa kalaa voi syödä turvallisesti satunnaisesti. Vierasaineiden riskien vähentämiseksi on hyvä syödä kalaa lajeja ja pyyntipaikkaa vaihdellen. Vain saastuneimpia kaloja, kuten isokokoisia silakoita, joista silakkafileet tehdään, haukea ja itämerestä pyydettyä lohta kannattaa syödä harvemmin.

Kommentoi