Irti sokeririippuvuudesta

2011
06.08

Sokeririippuvuus aiheuttaa monelle laihduttajalle tuskaisia hetkiä. Hampurilaiset vaihtuvat salaatteihin ja vaalea leipä täysjyvään huomattavasti helpommin kuin suklaa porkkanoihin.

Sokerista irti pääseminen on usein työn ja tuskan takana. Riippuvuuteen kannattaa ainakin aluksi suhtautua kuin alkoholin tai tupakan nauttimisen lopettamiseen: päätös on tehtävä itse, muutosta haluttava ja siihen on sitouduttava.

Ehkä vaikeinta on muuttaa ajatus ”haluan laihtua ja siksi en saa nyt syödä sokeria” ajatukseen ”haluan vähentää sokerin määrää elämässäni pysyvästi”. Tuntuu mahdottomalta luopua iltapäivän pullakahveista ikuisiksi ajoiksi. Jotakin on kuitenkin tehtävissä.

Mistä sokeririippuvuus johtuu?

Sokeririippuvuuden sairauden statuksesta kiistellään. Jokainen sokerihiiri kuitenkin tietää, että himo voi olla vastustamattoman suuri. Vaikka riippuvuus olisikin psyykkinen eikä fyysinen, on irti pääseminen aina haastavaa. Aluksi on ymmärrettävä, mistä riippuvuus tulee. Himoa on opittava käsittelemään rationaalisesti.

1.       Lapsuuden vaikutukset. Lapsia lohdutetaan ja palkitaan herkuilla todella paljon. Ehdollistumme yhdistämään sokerin hyvään mieleen. Mitä, jos vanhempamme olisivat kasvattaneet meidät toisin päin? Rangaistuksena olisi käytetty suklaata, joka lisäaineita kihistessään mädännyttää hampaat ja pilaa ruumiin sisältä päin? Suhtautumisemme voisi olla erilainen.

2.       Verensokerin taso. Nälkäisenä tekee mieli makeaa, joka nostaa verensokerin hetkeksi huippuunsa. Verensokerin jatkuva vaihtelu saa makuhermomme himoamaan vielä lisää sokeria. Mitä enemmän sokeria ja makeutusaineita käyttää, sitä korkeammalla insuliinitaso pysyy ja sokerinhimo säilyy.

3.       Alkoholiriippuvuuteen verrattava herkistyminen. Joillakin ihmisillä sokeri, kuten toisilla alkoholi, vapauttaa enemmän mielihyvää tuottavia aineita kuin muilla. Mitä enemmän nautintoainetta käyttää, sitä enemmän sitä tekee mieli. Suklaapalan syöminen johtaa herkistyneillä koko levyn syömiseen kuten lasi viiniä toisilla pullon tyhjentämiseen.

Kuinka eroon sokerista?

1.       Aivan ensimmäiseksi tulee hyväksyä tavoite. Tavoite on, ettei sokerista enää saa sitä mielihyvää, mitä ennen sai. Ennen kuin on valmis luopumaan tuosta euforiasta, lipsahduksia tapahtuu.

2.       Tie sokerista irti tapahtuu vain jättämällä nopeat hiilihydraatit pois. Oikoteitä ei ole. Sokeri, valkoiset jauhot, pasta ja peruna kannattaa aluksi jättää niin vähään kuin mahdollista. Älä käytä myöskään keinotekoisia makeutusaineita.

3.       Syö säännöllisesti ja usein, mieluiten kolmen tunnin välein. Syö kesällä paljon marjoja.

4.       Kun olet päässyt alkuun, jätä mehut pois ja syö maksimissaan pari hedelmää päivässä.

5.       Kiitä itseäsi jokaisesta kerrasta, kun pidät himosi kurissa. Ajattele, että sokerinhimo vähenee elimistössäsi sitä mukaa, kun pysyt sokerista erossa.

6.       Tutustu sokerin haittavaikutuksiin. Lue esimerkiksi Tammen kustantama spekulatiivinen Sokeripommi-kirja, jossa listataan yli 70 sokerin aiheuttamaa sairautta. Kun ymmärrät, mitä sokeri elimistölle tekee, sen syöminen ei ole enää niin miellyttävää.

7.       Yritä keksiä paljon mielihyvää aiheuttavaa tekemistä ja vältä aktiviteetteja, joissa ennen söit sokeria. Aloita harrastuksia ja pidä sosiaalisia suhteita yllä. Jos jäät illalla tv:n ääreen ja naposteltavaa on saatava, syö pähkinöitä tai marjoja.

8.       Jos et pääse irti yksin, internetfoorumeilta saa virtuaalitukea. Vertaistukiryhmiä järjestetään oikeassakin elämässä viikoittain.

Kun sokeririippuvuudesta pääsee eroon, olo on sekä fyysisesti että henkisesti parempi. Ihanteellista olisi päästä tilanteeseen, jossa ruokaa ei enää ajattele. Sokeriin suhtautuu tällöin samoin kuin terve ihminen alkoholiin: joskus maistuu, mutta useimmiten arjessa valitsee jonkin muun vaihtoehdon.

2 Responses to “Irti sokeririippuvuudesta”

  1. Kaunokainen 61v kirjoitti:

    On tajunnut, että minulla on todellakin tämä ja mitä suuremmassa määrin syntynyt väärien ruokailutottomuksien ansiosta. Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa ostaa säiliöpakastin ja ladata se täyteen erilaisia marjoja, joita sitten on kiva syödä talvella. Myös kylmäpuristetut öljyt kannattaa muistaa ruokavaliossa. Olen riippuvuuteni hoidossa aika alussa, mutta hyvältä näyttää, ainakin tietää mikä mörkö on vastassa. Juhliin valmistumisesta sen verran, että itse söin hyvän raakasalaatin ja kalkkunaleikkeleitä pohjaksi, sitten juhlissa vähän kakkua, piirakan päällysteineen ja makean piirankan. Selvisin ihan hyvin. Elämä jatkuu, vaikka on sokeririippuvuus.

  2. Keiju kirjoitti:

    Järkeenkäypää tekstiä. Allekirjoitan.

Kommentoi